Frustrerande sjukvård

Det är inte ofta vi besöker vårdcentralen, Kanske för att jag själv jobbar inom sjukvården och kan hantera vanliga infektioner hemma. Men just idag så gjorde vi valet att söka oss dit ändå. Rebecca vaknade med väldigt halsont och då Emma precis haft en halsfluss som heter duga och Rebeccas symptom faller inom ramen för smitta så ville jag vara säker.

Det första som händer är att jag erbjuds en tid mellan 10 och 11. Önskar en senare tid då jag är på jobbet eftersom Becca fyllt tolv och tiden för vab är över. Nä se det gick inte de tog bara akut besök mellan dessa tider. Ok bokar om mina egna patienter åker hem och tar Rebecca till VC, väl där går det snabbt att komma in till läkare men väl där inne, Jo hon har svullna lymfkörtlar, ja hon har ont i halsen, men hon har ju ingen feber säger läkaren, och hon hostar, då uppfyller hon inte kriterierna för provtagning. Men hallå säger jag hennes syster har precis varit sjuk, utan feber och utan svullna körtlar men en stor streptokock infektion i halsen som krävde antibiotika.

Nä det hjälpte inte. Do tar tempen som visar 37,5. Nja det är på gränsen men inte tillräcklig för provtagning upplyser läkaren mig om. Jag upplyser då henne om att för två timmar sen hade hon 36,4 så då verkar det vara temp i uppgång. Åter igen >nej till provtagning och ett trevligt: ni får återkomma om hon blir sämre men nu bedömde dom det som en virusutlöst luftvägsinfektion.

Lämnar av Rebecca hemma, serverar henne lunch och åker sen till baka till jobbet. Ytterligare två timmar senare har hon en temp på 39,5 och jag åker hem. Det får bli VAB utan ersättning vad har jag för val. Hon sover när jag kommer hem och när hon vaknar är tempen uppe i 41,5. Jag undrar hur läkaren tänkte. Ytterligare läkarbesök kostar nog mer än vad ett prov för att utesluta bakterieinfektion kostar och en tidig behandling kostar mindre än om vi slutar på sjukhuset om vi inte får ner febern. Ibland förstår jag inte hur dom tänker inom en vård jag själv jobbar i.

Nu blir det glass och vätska och softa hemma med en sjukling i morgon.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229