Påsk förberedelser

Påsken är i annalkande och för oss betyder det som vanligt x två. Nu brukar vi ju inte fira svenska påsken och blir väl inte så i år heller, mer än att barnen har påsklov då då.

Vi firar i stället den syrisk- ortodoxa påsken som i år infaller veckan efter den svenska påsken. Fastan inför påsken är enl traditionen 50 dagar men där är vi inte så med. Ms föräldrar fastar första och sista veckan vi gör inte ens det. Men kanske vi skulle göra det i år. I realiteten innebär det egentligen att man fastar helt fram till lunch och sen äter man inga animaliska produkter.

På Maria bebådelsedag som inföll föra veckan, sätter man på siboro, det röd/vita bandet runt handleden. Det vita tråden står för jesus gudomlighet och den röda för hans mänsklighet.

​I vanlig ordning förlitar jag mig på mina svärföräldrar för att få till trådarna. M har absolut inget intresse för detta vilket jag kan tycka är lite tråkigt. Det är ju ändå hans kultur och kyrka. Eftersom jag får från svärföräldrarna lyckas vi aldrig pricka in bebådelsedagen och i år blev det först i går som jag och barnen fick. M därimot stötte på en syssling i veckan på jobbet och fick då ett. Så för ovanlighetens skull bär även han ett band runt handleden i år.

Så nu väntar vi bara in påsken. En favorit högtid för mig i Ms kyrka. För mig står den för gemenskap och samhörighet.


Gillar

Kommentarer