Sömnapne hos barn

Vi har bra nätter nu. Det är nästan så man glömt hur det var för ett år sen. Hur jag kämpade för att få hjälp med Alexanders sömn svårigheter.

Att ha ett barn som vaknar flera gånger per natt och att få svaret att det är normalt. Men det är det ju inte alltid. Och hur ska man veta när det är normalt eller avvikande.

Idag när jag går in till Alex så reflekterar jag ofta hur han låter. Snusande barn har man ju alltid hört om men i jämförelse till nu lät han ju som en traktor, när han andades vill säga. För det visade ju sig faktiskt att han hade sömnapné och ganska svår sådan. Han hade ju flera andningsuppehåll i minuten.

Ett obehandlat tillstånd av sömnapné kan störa hjärnans utveckling hos barn och kan leda till komplikationer som inlärningssvårigheter och beteendestörningar. I extrema fall kan det leda till hjärtsvikt.

Och tänk om jag nöjt mig med svaren jag fick på öppenvården. Tänk om jag nöjt mig med att dom sa att de inte kunde se något och att frågorna de ställde inte visade på problemen jag larmade för..

Nu har det precis publicerats ett arbete som visar på att dessa frågeformulär man använder sig av inte har något diagnostiskt värde.

Gå in och läs om det på

http://ki.se/nyheter/somnapne-hos-barn-vanligt-men-svardiagnostiserat

Som förälder vill jag uppmana er att inte ge er. Först vid operation såg de den verkliga storleken på Alexanders halsmandlar och den där polypen som enligt öppenvården var obetydlig den var större än de trodde.

Idag har jag ett snusande barn som knappt låter :) Ibland får man verkligen anstränga sig för att höra att han faktiskt andas. Men han sover nu och vi får sova och livet är lättare, för alla.

Så kom ihåg, ibland är det inte normalt med barn som inte sover på natten.

Gillar

Kommentarer